Välkommen till KOL-rehab
på Nollåtta Sport & Rehab!

KOL-rehabiliteringen vid Nollåtta Sport & Rehab är indelad i tre avsnitt; Kurs om KOL, test av din fysiska förmåga och fysisk träning.

Kurs om KOL

Vi inleder din rehabilitering med en Kurs om KOL. Tre föreläsningar som leds av din lungsjukgymnast. Vi har valt att inte hålla kursen i en grupp utan en och en. På så sätt kan vi lite skräddarsy föreläsningarna efter dina behov. Självklart får även en anhörig vara med!

Innehållet i Kurs om KOL:

  • lungornas anatomi & fysiologi
  • sjukdomen KOL
  • hur du ska ta dina mediciner, inhalationsteknik
  • hur du ska minska din andfåddhet genom bra andningsteknik
  • hur du ska få upp ditt slem
  • hur du kan öka dina möjligheter att bli mer fysiskt aktiv

 

Astma & KOL undervisning

 

 

 

 

 

 

Konditionstest

Efter Kurs om KOL är det dags att mäta din fysiska förmåga. Testet utför du på en testcykel, du får börja cykla med ett mycket lågt motstånd och efter en minut så ökar motståndet pyttelite. Sen fortsätter du cyklingen och efter ytterligare en minut så ökar belastningen lite. Efter varje minut så får du skatta hur ansträngande det känns efter en skala (Borg-skalan). Testet fortsätter tills du inte orkar cykla längre, då avbryts testet. Före, under och efter testet mäts din syresättning, saturation, med en klämma som sätts på ett finger.
Utifrån ditt resultat lägger vi sedan upp din fysiska träning.

Fysisk träning

Att komma igång med fysisk träning är viktigt när man har KOL. Dels behöver du träna upp din kondition och muskelstyrkan men även smidighet och balans. Målet med att förbättra din fysiska förmåga är att du ska klara dig bättre hemma. Det ska gå lite lättare att sköta dina hushållssysslor, vara lättare att promenera och bära hem dina matkassor.

 

Träningen på Nollåtta Sport & Rehab innehåller:Nollåtta Sport & Rehabs gym

  • individuellt utprovat cykelprogram
  • cirkelträning i grupp
  • sittgymnastik i grupp
  • styrketräning

Cykelträningen, cirkelträningen och sittgymnastiken leds av sjukgymnasten. Styrketräningen gör du på egen hand.
Hos oss på Nollåtta Sport & Rehab är man ombytt i träningskläder och gymnastikskor när man tränar. Vi har omklädningsrum och det finns en dusch. Du deltar i träningen 1-2 gånger i veckan.

 

Kom ihåg; all träning är anpassad efter din förmåga!

 

Träning med syrgasCykla med syrgas

På Nollåtta Sport & Rehab tränar patienter som behöver syrgas under träningen. Ta med din egen syrgasutrustning till mottagningen om du behöver syrgas. Under träningen mäts din syresättning.

Egen träning

När träningen på Nollåtta Sport & Rehab är avslutad är det dags att tillsammans med sjukgymnasten hitta lämplig träning för dig hemma. Det kan t ex vara promenader, stavgång, seniorgymnastik eller simning. Patientföreningar håller anpassad träning för dig med KOL. Även Friskis & Svettis och andra träningsanläggningar har idag träning anpassad för seniorer.